THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, January 31, 2012

Sibuk yang mengajar


Hi hi :)

Kali ni nak bercakap sikit tentang apa yang saya fikir hari ni.

Alhamdulillah, untuk semester kali ni saya lebih faham maksud SIBUK. Walaupun belum sampai ke tahap tak-ada-satu-saat-pun-yang-boleh-dibazirkan, tapi setiap hari ada dua, tiga perkara yang saya kena langsaikan.

Tanggungjawab saya sebagai penyelaras kerja kumpulan untuk Cultural Event, sangat menyedarkan saya tentang peranan seorang ketua. Juga menyedarkan saya, ketua yang baik adalah ketua yang lebih banyak bekerja daripada orang bawah tanggungjawabnya.

Maka saya sibuk dan sedikit gerun di situ.

Itu cerita tentang assignment Cultural Event.

Assignment Critical Literacy lain pulak ceritanya.

Kebanyakan assignment subjek ni adalah review movies, dokumentari, artikel... apa apalah. Dengan kata lain, assignment ni mengajar saya menghasilkan idea saya dengan kajian daripada karya lain yang sah. Assignment ni jugak mengajar saya, kalau kita nak bagi opinion, perlulah disokong oleh evidence supaya argument kita valid, walaupun komen kita tu childish.

Maka di situ, saya perlu menyibukkan diri untuk buat research tentang karya lain yang menyokong pendapat saya pulak.

Assignment Research and Presentation pun boleh tahan juga.

Assignment ni adalah satu-satunya assignment yang buat saya rasa saya perlu ada diari untuk rancang jadual. Mana taknya, saya kena distribute questionnaire saya kat sekolah dan pusat-pusat tuisyen. Saya kena buat time hari sekolah, so satu hal pulak nak cari hari apa yang kitorang cuti, diorang sekolah. Kena buat appointment, buat interview... dan semuanya kena buat luar kolej, dan bukan hari kelas.

Jadi, saya ada time limit yang saya kena patuh.

Subjek lain pun sama sibuknya. Presentation lah, research lah, homework, revise untuk test dan kuiz... Pendek kata, setiap subjek mengajar saya perkara-perkara yang berlainan.

Tapi saya gembira. Sebab kesibukan nilah yang mengisi hari-hari saya. Dengan kesibukan nilah saya belajar. Dengan kesibukan ni juga, saya tak sia-siakan hari saya online Facebook, Twitter, blog (ehh sekarang saya berblog apa!) sampai nak muntah.

Kesibukan saya ni mungkin cuma kesibukan kolej, belum kesibukan doktor lagi, engineer lagi, atau CEO lagi...

Tapi permata yang boleh dikutip tu, tetap adalah permata, regardless the place where we found them.

Doakan pembelajaran saya :)
0 comments: